tirsdag 9. november 2010

Produksjon,Vurdering, og Læring!

Produksjon!Når jeg skulle starte med selve produksjonen ,hadde jeg gjort alt klart dagen før. Jeg hadde klippt opp alle delene til puten, og jeg hadde satt de der de skulle på puten med nåler.
Jeg startet å sy,og fant fort ut hvordan jeg skulle gjøre det på best mulig måte. Det var vanskelig å vite hvor man skulle starte siden jeg hadde såpass mange lapper som lå oppå hverandre osv. Jeg måtte passe på at alt ble riktig og uten  krøller. Jeg brukte så å si en hel dag på å sy på plass alle bitene.

Når jeg var ferdig med dette, måtte jeg først få hjelp til å stryke det, å så måtte jeg finne bakstykke til puten.
Jeg hadde egentlig tenkt å ha begge sidene med det samme stoffet, men jeg fant fort ut at jeg mest sannsynlig ville ha for lite stoff til det.Derfor fant jeg stoff her på skolen istedenfor. Da klippte jeg først opp sånn ca hvor stort det ble, pluss litt ekstra for å ha noe å gå på. Så finklippte jeg det. Det var to bakstykker, der det ene var litt større enn det andre. Jeg lagde en kant på begge stykkene, festet nåler i, og sydde over. Så sydde jeg de sidene uten kant på puten på hver side. Deretter skulle jeg sy de fast på andre siden også. Da måtte jeg først sy rettsøm, og så i sikksakk oppå rettsømmen.Dette gjorde jeg på begge sidene.


Nå var selve putetrekket ferdig, og jeg hadde laget en engelsk åpning bak for at puten lettere skal holde seg på plass.
   Nå kunne jeg fokusere mer på bildet jeg hadde på. Det lå i vann over natten, så når jeg tok det opp, kunne jeg bare stryke vekk papiret. Det var vanskelig i starten, for jeg var hele tiden redd for at jeg skulle gjøre det for hardt slik at bildet gikk vekk og. Og ikke minst, det tok tid..
Når jeg hadde fått vekk alt , og latt det tørke, hadde jeg vaselin på slik at det skulle skinne. Når det tørket så det nemlig ut som om det var mye papir igjen på bildet, men det forsvant når jeg tok på vaselinen.
Jeg kom ikke lenger enn dette før helgen, men jeg arbeidet hjemme med det på fredagen. Da fant jeg knapper, blonder, blomster, perler osv som jeg sydde på for hånd rundt bildet. Det ble kjempestilig!
Jeg måtte sitte å sy på knapper i en halv evighet, men det var verdt det.
Tingene jeg har brukt:

 1. Knapper
 2. Blomster
 3. Perler
 4. Stoff
 5. Blonder
 6. Bilder
 7. Sofapute
 • De fleste av knappene er fra en knappesamling, men noen av de er og fra forskjellige ødelagte klær
 • Det er tre hvite små blomster på puten, som jeg har tatt fra et kort jeg lagde for lenge siden. De to heklede blomstene er tatt fra en gammel poncho jeg fant.
 • Perlene er fra perlesamlingen min
 • Hovudstoffet kjøpte jeg for mange år siden på en hobbybutikk i tilfelle jeg kunne lage noe stilig med dem i scrappingen.Bakstoffet har jeg fra skolen.
 • Blondene rundt bildet er tatt fra en gammel duk. Jeg hadde masse blonder hjemme, men de fleste var nye, og ikke i samme farge som puten, så da fant jeg en gammel duk istedenfor. 
 • Bildet er fra bryllupet mitt for ca 2 mnd siden.
 • Puten inni er en gammel sofapute jeg hadde tenkt å kaste.
Jeg har vært fast bestemt på at jeg skal prøve ut flest mulig av de yrkene jeg er litt nysgjerrig på dette skoleåret, for å finne ut hva jeg vil bli videre helt sikkert. Både for å se om jeg liker det, og om jeg faktisk klarer det. Jeg har og vært fast bestemt på at jeg skal lage ting jeg senere kan bruke hjemme etter skolen.
Puten er jo et godt eksempel på dette. Tekstil er noe jeg har lurt litt på før, så det var kjekt å prøve det ut.
Jeg har ikke sydd slik på symaskin før, og bare det at jeg fikk det til til tross for at jeg ikke har bein å trå på pedalen med, var en mestringsfølelse for meg.(og nå har jeg ønsket meg det i julegave med gubben:P)

Når jeg satt meg ned med tankekartet var jeg egentlig helt sikker på hvordan jeg ville ha det, så det har gått så å si knirkefritt fra jeg startet med ideutviklingen og til nå når jeg er ferdig med det.
Det har selvfølgelig vært noen utfordringer på veien, og jeg har stått litt fast enkelte ganger, men det ble likevel så å si slik jeg hadde sett for meg. Jeg var klar på fargene, svart,hvitt og sepia, visste hvilket stoff jeg ville bruke, knappene, blomstrene , og puten.
Bakstykket ble ikke som jeg ville, jeg hadde sett for meg flere hekleblomster og perler, og jeg hadde tenkt å bare sy de forskjellige bitene fast i hverandre istedenfor å sy de til et bakstykke.

I og med at jeg hele tiden har sett for meg hva jeg kom til å ende opp med, er jeg ganske fornøyd. Jeg har som sagt ikke sydd skikkelig med symaskin før, så jeg er fornøyd med at det ble så bra som det ble.
Jeg ser  at det er enkelte plasser jeg har glemt å sy skikkelig rundt.
    Puten er veldig behagelig å se på, og fargene har en dus effekt.Bildet gjør at puten får en egen personlighet enn om jeg skulle ha gjort det uten bildet. Til vanlig ser jeg ofte at svart-hvitt og sepia blir holdt atskilt ,men dette ble jeg faktisk ganske fonøyd med. Jeg har gjort bildet litt gult i tillegg, noe som virkelig lagde kontrast.

Jeg burde ha sydd mer nøye på rutene, og festet trådene bedre når jeg avsluttet på hver. Dette var en feil jeg klarte å gjøre gang på gang, og som var for sent å gjøre om på når jeg først merket det.
(da hadde jeg sydd på bakstykket.) Noen av knappene er dårlig festet, men det er vanskelig å gjøre om på det, da jeg har gått rett fra en knapp til en annen uten å feste hver enkelt. Det var noe av det som var vanskelig når jeg skulle sy de på, for jeg så ikke mye av hva jeg gjorde på andre siden.

Når det gjelder hva vi har lært før dette året, så har det vært veldig greit å ha kunnskap om grunnformene i dette prosjektet. Det har vært lettere å gå ut i fra noe på den måten. Også det med komposisjonen, og hvordan man skal få frem kontrastene!
Nå har vi lært mye nyttig innenfor de forskjellige yrkene som hver enkelt har arbeidet med. Jeg hadde gjort ting på en helt annen måte om jeg ikke fikk hjelp med dette! Nå kan jeg faktisk opptil flere måter å lage en pute på! Det er noe jeg garantert kommer til å bruke videre hjemme på hobbyrommet!

Dessuten har det vært veldig greit å få jobbe med ideutviklingen på nettet. Det var noe helt annet enn å jobbe på papir. Man kan som jeg sa i det forrige innlegget, la fantasien vandre på et helt annet stadium enn før. Jeg likte absolutt best å jobbe på oliobords. Enkelt,lettvint å lære, og et fantastisk resultat uansett egentlig!

   Prosjektet har dessuten fått meg til å gå gjennom klær og annet hjemme, noe jeg aldri trodde jeg skulle gidde. Istedenfor  å kaste klær som ikke passer lenger, eller som er ødelagte, så har jeg nå tatt vare på de, og kommer garantert til å få bruk for de i slike hobbyprosjekter som dette.!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar