tirsdag 2. november 2010

Klar for produksjon!

I oppgaven står det at vi skal lage noe som kan linkes tilbake til et av de 50 yrkene man kan velge etter design og håndverk.
Jeg har valgt design og tekstil. Mye fordi jeg syns det er koslelig å lage noe kreativt og nytt, og ikke minst det at jeg lærer å gjøre det skikkelig og kan bruke det senere. Og fordi det alltid er nyttig å kunne å sy. Jeg har som mål å gå gjennom de yrkene jeg tenker litt ekstra på iløpet av dette året, for at jeg skal se hva jeg faktisk kommer til å klare å ikke.
 Jeg har og vært fast bestemt på at jeg bare skal lage ting som jeg kan bruke hjemme etter skolen(til en viss grad).  Og hva er ikke bedre enn en pyntepute? Jeg ville ha en pute som var litt utenom det vanlige. Derfor har jeg valgt duse farger som går igjen i leiligheten vår, og et av bryllupsbildene våre for at det skulle bli mer personlig. Jeg har aldri jobbet med bilder og stoff, så det er jo og en ny oppdagelse for meg. Puten er en blanding av svart-hvitt og sepia, så jeg har lagt litt "gul" farge i bildet, som opprinnelig var svart-hvitt.
 Jeg har laget et moodboard på oliobords.com, et fantastisk morsomt og enkelt program!
Der har jeg lagt frem fargene jeg kunne tenke meg å bruke, heklede blomster i de samme fargene, knapper og perler, stoffet jeg skal bruke, og bildet. Det hele flyter fritt og er behagelig å se på. Man får en rolig følelse når man ser på det, og det var noe av det som var målet mitt.
  På klassebloggen er det en hel liste med forskjellige program der vi kunne lage moodbord, og jeg fallt definitivt for oliobord. Det er enkelt å laste opp bildene, dra de rundt der jeg vil, snu de i det uendelige, og bruke de forskjellige verktøyene lettvint. Det er et program jeg garantert kommer til å bruke mye videre, både via skolen, og hjemme. Det er mye lettere å dra bildene rundt der, enn det noen gang kommer til å bli med skisser og ark. Det tar mye kortere tid også, og man kan bruke fantasien mye friere.Dessuten er det utrolig greit å ha noe å forholde seg til når man skal planlegge arbeidet videre.
     Jeg startet med å gå gjennom ting jeg hadde på hobbyrommet mitt hjemme. Jeg fant perler , stoffet, puten jeg skal bruke, og ikke minst, knapper. Puten har vært en gammel sofapute som jeg ikke bruker lenger ,og noen av knappene og perlene er sånt som jeg har hatt på andre ting i smykker og klær. ( ikke alle).
Stoffet kjøpte jeg for en hel evighet siden fordi jeg håpte jeg kunne bruke det til noe i senere tid. Og det får jeg nå!
  Jeg har sydd litt på symaskin før, men det var før jeg havnet i rullestol, og det er ganske lenge siden, så jeg lurte på hvordan dette skulle gå. Men likevel var jeg fast bestemt på at jeg skulle klare det. Begrensningene er der bare om man lar dem være der. Selv om jeg må ha litt hjelp i starten tror jeg at det kommer til å gå veldig fint.

I går, mandag, startet jeg produksjonen. Da gikk timene med til å måle om 40x40 med gråpapir, før jeg merket det opp med hvor store de forskjellige bitene skulle være. Så fant jeg ut av hvilken som skulle være av hvert stoff. Det er nemlig to forskjellige stoff, så da ble det litt puslespill.
Jeg trodde, frem til jeg kom på skolen i dag, at jeg hadde valgt de beste løsningene, men det måtte noen justeringer til. Dette gikk bra, og jeg fant det jeg mente var den beste løsningen.
  Jeg startet opp med å måle opp de forskjellige bitene på stoffet, og målte da 1 cm ekstra pga sykanten. Men det jeg ikke tenkte på , var at jeg måtte ha 1 cm ekstra på alle sidene, så når jeg hadde laget 3-4 biter, måtte jeg gjøre det om igjen. Etter det gikk det hele av seg selv. jeg fikk klippt opp alle bitene, og lagt de på plass.
Når jeg skulle starte opp med å sette nåler i stoffet, tenkte jeg at jeg bare skulle sy sammen bitene  i hverandre,men så snakket jeg med Anne- Thoril som kom med en annen måte å gjøre det på. Jeg fikk rett å slett et bakstykke, i ca 45x45 cm, åsså festet jeg stoffet i den.Det tok sin tid, og jeg måtte gjøre små justeringer underveis.  Jeg fikk og et bakstykke til bildet mitt.Da hadde vi bildelim som hadde på bildet, og så festet vi det med siden ned på stoffet. Deretter strøyk vi det i 10 minutter, og så la vi det i vann. Det skal ligge til i morgen. Da skal jeg også starte opp med å sy, og da syr jeg rundt alle kantene på hver "lapp". Det er da det blir spennende å se hvordan det går med symaskinen og meg. Jeg skal nok klare å samarbeide med den!
Her er noen bilder av det jeg har gjort hittil:
Først målte jeg opp bitene på 40x40 gråpapir

Så målte jeg opp på selve stoffet

Klippte opp stoffet

La det på gråpapiret sånn ca der det skulle ligge.
På plass på bakstykket med nåler.

Stoffet på nært hold.

Bildet jeg brukte.
Symaskinen klar til bruk i morgen!

1 kommentar: